Slijtage van het gebit
Hoe ontstaat slijtage van het gebit?
Ondanks dat uw Tandglazuur hard is slijt uw gebit in de loop der jaren. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het verkeerd gebruiken van uw tandenborstel of door tandenknarsen. Dit noemen we ook wel mechanische slijtage.
Er bestaat ook chemische slijtage. Deze slijtage komt door zuren in ons eten en drinken. Dit wordt in de volksmond tanderosie genoemd.
Wanneer uw gebit constant wordt bloot gesteld aan mechanische en/of chemische invloeden is de kans op slijtage hoger. Wilt u weten of dit bij u het geval is? Dit kan de tandarts zien.
Door tandenpoetsen slijtage van het gebit
Indien u te hard of te intensief uw tanden op één plek poetst is er een kans dat er groeven ontstaan in uw gebit. U kunt hierdooor zelfs uw tandvlees wegpoetsen. Hierdoor komen de tandhalzen bloot te liggen. Als dit gebeurt zijn de tandhalzen niet bedenkt met glazuur en daarom gevoeliger voor slijtage.
Het is daarom ook verstandig om al te intensief gebruik van tandenstoker of ragers te vermijden.

Slijtage van het gebit door zuren in voeding en dranken
Tanderosie kan veroorzaakt worden door zuren in voeding en dranken. Deze zuren vindt u in veel vruchtensappen, maar ook bijvoorbeeld in appels, citroenen, grapefruit en kiwi's, (light)frisdranken en wijn. Helaas is tanderosie moeilijk te herstellen. Het is altijd een sluipend proces. Bij tanderosie gaat het vooral om hoe lang hoe vaak en hoe u eet en drinkt. Het gaat er dus niet alleen om hoeveel zure producten u eet en drinkt. Als u tanderosie niet bestrijd, kunnen zuren het tandglazuur oplossen. De zuren kunnen zelfs het blootliggende tandbeen oplossen.
Wilt u meer informatie? Die is te vinden in onze folder over Tanderosie.
Tandenpoetsen en zuren
Uw tanden en kiezen worden zachter door de inwerking van zuur. Het is dus niet verstandig om direct na het eten of drinken van zuur uw tanden te poetsen. Uw gebit zal dan nog sneller slijten.
Speeksel, maagzuur en overgeven
Wanneer de werking van uw speekspel slechter is, bijvoorbeeld wanneer u weinig speeksel produceert, heeft u een grotere kans op tanderosie. Ook met regelmaat overgeven, bijvoorbeeld als gevolg van medicijnen, zwangerschap of een ziekte, kan tanderosie veroorzaken.
Grotere kans op gebitsslijtage
Er zijn gewoonten die de kans op gebitsslijtage vergroten. Dit zijn gewoonten zoals nagelbijten, tandenknarsen, kluiven op een pen of potlood en de tanden als een schaar en mes gebruiken.
Wat kunt u doen tegen gebitsslijtage?
Poets twee maal per dag uw tanden en kiezen goed met een zachte tandenborstel. Het is belangrijk dat u uw tandenborstel aan het eind van het handvast vasthoudt tussen uw duimen en de toppen van uw vingers en voldoende druk uitoefent. Alle plekken in de mond moeten even goed gepoetst worden. De eerste tanden en kiezen die u poetst slijten vaak het meest. Gebruikt u tandenstokers of ragers? Doe dit maar één keer per dag. Verder is het belangrijk dat u 1 uur voordat u uw tanden poetst geen zure producten meer eet of drinkt.

Niet teveel eet- en drinkmomenten
Er zijn veel voedingsmiddelen met zuren maar uw speeksel heeft een beschermde werking. Het neutraliseert namelijk de zuurinwerking op het gebit. Wanneer u constant zure producten binnen krijgt, dan kan het speeksel deze aanvallen op het gebit niet meer neutraliseren. Beperk het aantal keren dat u eet of drinkt tot maximaal zeven eet of drinkmomenten met zuren. Dit is niet alleen belangrijk om tanderosie te voorkomen, maar ook om de kans op gaatjes te verkleinen. Koffie, thee en water zijn niet schadelijk voor uw gebit.
Verkort de zuurinwerking
Na zuurinname neurtraliseren
Nadat u zuur voedsel of zure drank naar binnen heeft gekregen is het verstandig een glas water of melk of een klein stukje kaas te nemen. Hierdoor beperkt u de schadelijke invloed van zuren.